D.P.Ü. Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde İlk Defa Biyonik Kulak Uygulandı

Güncelleme Tarihi: 03/05/2018

D.P.Ü. Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde KBB Uzmanı Prof. Dr. Nadir Yıldırım Başkanlığında ki ekip tarafından Kütahya ilk defa Biyonik Kulak (Koklear İmplant) ameliyatı gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Nadir Yıldırım özellikle doğuştan işitme engelli Çocuk Hastalarımıza da bu ameliyatın yapılabileceği müjdesini vererek Ameliyat hakkında şu bilgileri verdi;
Kütahya’da bir kaza sonucu iki kulağında da işitme kaybı olan 58 yaşında ki Rıfat Karadeniz isimli hastamıza; Hastanemizde ilk defa bu cihazı uygulamasını 2,5-3 saat kadar süren bir ameliyat ile gerçekleştirdik. SGK’ nın koşulları da yerine getirilmesi ve hastanın implant şartlarına uyması gerekiyordu. Bu koşulları ve teknik eksikliklerimizi tamamlayıp, hastamızın denge bozukluklarını rahatsızlıklarını da tedavi ettikten sonra, odyomedrit değerlendirmesi ve işitme cihazı denemeleri yapıldıktan sonra ameliyatı gerçekleştirdik.
Halk arasında ‘Biyonik Kulak’ olarak da bilinen Koklear İmplant, işitme cihazlarının kullanılması sonucundan fayda görmeyen işitmesini kaybetmiş kişilerde uygulanan cerrahi müdahale ile takılan bir iç kulak işitme protezidir. Biyonik kulak sistemi iki bölümden oluşur. Birinci bölüm; operasyonla iç kulağa yerleştirilen implantın iç kısmı diğeri ise operasyondan sonra yaklaşık 4-6 hafta sonrası takılan dış kısımdır. Sesler, dış parçadaki mikrofon tarafından alınır ve ses enerjisi işlemlenerek elektrik enerjisine dönüştürülür. İmplantın, kokleada (salyangoz) bulunan elektrotlarına bir dizi elektriksel uyarı yollanır. İşitme sinirine ulaşan bu uyarıları beyindeki işitme merkezine iletilip, değerlendirilir.
Bu tür hastalarımız daha önceleri bu cihazın takılması için başka yerlere gitmek zorunda kalıyorlardı. Artık bu günden itibaren hastanemizde bunlar yapılmaya başlandı. Öncelikle erişkin hastalarımızla başlıyoruz. Hastanemizden sevk merkezi haline dönüşmesi halinde çocuk hastalara da yapılmaya başlanacak. Bunun için ön koşulları sağlamaya çalışıyoruz. Bu ameliyatın güzelliği şu ; Cihaz takıldıktan kısa bir sonra o güne kadar duymayan hasta duymaya başlıyor. Dolayısıyla kişilere bir organ kazandırmış oluyoruz. Bu bakımdan çok etkili sonuçları olumlu bir cihaz.Bizlerde böyle bir ameliyatı burada gerçekleştirdiğimiz için gayet mutluyuz.” Dedi.
Sonrasında Hastane Başhekimi V. Doç. Dr. Orhan Özatik; Ameliyatı gerçekleştiren KBB Uzmanı Prof. Dr. Nadir Yıldırım ve Ekibini tebrik ederek hastaya geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Özatik; Hastanede yapılan bu ameliyatın ç
ok önemli bir gelişme olduğunu ve böyle sevindirici haberlerin gurur verdiğini belirtti.