Kütahya’da Sağlık Alanında İlkler Yaşanmaya Devam Ediyor, Teknoloji Sağlıkla Birleşti
04 Eylül 2018

Teknoloji sağlıkla birleşti. 3D yazıcı ile kafatası şekillendirme ameliyatına başlandı. 5 Kişinin ameliyatını yapan Dr. Öğretim Üyesi Hasan Emre Aydın bölgede ilk olma özelliğine sahip olduğunu bildirdi. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 3D yazıcı ile kafatası şekillendirme ameliyatı, gün geçtikçe yaygınlaşıyor.

Dr. Aydın;  “Bizim üç boyutlu teknoloji üzerindeki çalışmalarımız Üniversitemizin İleri Teknoloji  Merkezi ile ortak olarak bir yıldır devam ediyor. Bu konuda Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri tarafından da destekleniyor. Biz hem bölgede hem burada 5 vakayı 3 boyutlu yazıcı yardımıyla yaptık ve halen devam ediyoruz.

3D Kafatası Şekillendirme Ameliyatı Öncesi ve Ameliyat Aşamaları

Biz tomografiden aldığımız görüntüleri ve radyoloji raporlarını, üç boyutlu  yazıcıda yazılacak formata; Mühendislik Fakültesinde ki  Hocalarımızın yardımıyla çevirerek kalıp halini oluşturuyoruz ve hastamızın defektine tam uygun kemiği yapmaya çalışıyoruz.

Amaç Teknoloji İle Sağlığı Birleştirilerek Tedavi Yöntemleri Geliştirmek

Kendi ilimizde kendi halkımıza bu noktada hizmet vermekteyiz. Yani burada bizim için en önemli nokta teknoloji ile bir hastalığın tedavisinin birleştirilmesi, bizim amacımız, burada ortak olarak üniversite ve hastanemizde ki mevcut donanımı kullanarak bunları hastalarımıza iletmektir.

Araştırma ve Projeler Aralıksız Devam Ediyor

Konu ile araştırmalar halen günümüzde devam ediyor. Kliniğimiz ve üniversitemizde de İleri Bilimsel Araştırma olarak yeni çalışmalara  devam ediyoruz. Mevcut yaptığımız işlemin dışında bu işlemi bilimsel olarak ilerletmekteyiz şu an.

3D Yazıcı İle Yapılan Materyaller Örnek Oluyor

Amaç hastanın ameliyat  veya travma sonrasında oluşan  mevcut kemik yapıda ki defekti hazırlanan materyal ile tam olarak kapatmak. Bunun için de kapattığımız kısmın hastanın tam kaybı olması açısından, bilgisayar destekli üç boyutlu programlar kullanaraktan eksik yere uygun bir parça, bir kalıp parçası  hazırlıyoruz. Bu hazırladığımız kalıp yardımıyla  defekte tam uygun şekilde hastamızın kayıp olan parçasının yerine yerleştirmiş oluyoruz.” Dedi.

 Dr. Öğretim Üyesi  İsmail Kaya;

Ameliyat Süreleri Kısalıyor

“Hazırladığımız parça hastamızın kemik defektini tam kapatan bir parça ve önceden hazırlandığı için ameliyat süresini de kısaltan bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır.  Hastanın da kozmetik açıdan görüntüsünü, tam olarak kemik defektine oturduğu için  bozmadan yapılan ideal bir işlem.” Dedi.

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Orhan Özatik ise konu ile ilgili olarak hekimlere teşekkür ederek şunları ifade etti.

“ Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi  Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Üniversitesizinde desteği ile halkımıza çok önemli hizmetler vermeye devam ediyor. Özellikle bölgemizde ilk defa yapılan ameliyatlarla öncülük eden branşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bize bu konuda en büyük desteği veren hocalarımızdan bir tanesi Dr. Öğretim Üyesi Hasan Emre Aydın  ve Dr. Öğretim Üyesi İsmail Kaya Hocamız kendi ekibiyle beraber bölgede çok nadir olarak yapılan ameliyatları gerçekleştiriyorlar.” Dedi.

  • IMG_3359.JPG
  • IMG_3363.JPG