1-31 EKİM MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI
10 Ekim 2018

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde1-31 Ekim  Meme Kanseri  Farkındalık Ayı dolaysıyla bir konferans gerçekleştirildi.

Konferansa Hastane Başhekim Doç. Dr. Orhan Özatik, Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Cemile Uyar, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Sibel Demirel, Hemşire ve sağlık çalışanları katıldı. Konferansa katılanlara Meme Kanseri ayının sembolü olan pembe renkli kurdele dağıtıldı.

Konferansın Açılış konuşmasını Başhekim Doç. Dr. Orhan Özatik yaptı. Özatik; “Erken teşhis ve tedaviler  ile meme kanserinden ölümlerde son dönemde azalma görülmesi rağmen, maalesef  hastalarımızı kaybetme nedenlerimiz arasındadır. Hastalık sonradan meydana geldiği gibi, genlerimizin  mutasyonu da söz konusu olabiliyor. Bu mutasyon sonucunda da özellikle (BRCA 2) mutasyonuyla beraber doğuştan meme kanserine yatkınlıkta söz konusu olabilmektedir. Bizlerde burada Meme Kanserinde farkındalık oluşturmak için erken tanısı ve erken tanındığı takdirde tedavideki başarı ve sağlıklı yaşam şansı yüksek kanser türü olarak farkındalığın artırılmasına yönelik toplanmış bulunmaktayız.” Dedi.

Sonrasında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Sezgin Zeren; Meme Kanserinin kadınlarda  akciğer kanserinden sonra en sık  görülen kanser  olduğunu belirterek, hastalarımızın korkmadan tarama ve tedavilerini yaptırmaları gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı.

“Günümüzde artık yeni çalışmalar ve tedaviler ile gerilemeye başlamasına rağmen toplumda sık görülüyor. Toplumda her sekiz  kadından biri meme kanseri oluyor.Erken teşhis edilen meme kanseri hastalarının  çoğunda  iyileşme görünmektedir.Hastanemizde de meme kanserine yönelik her türlü cerrahi ve onkolojik tedavileri yapılmaktadır.” Dedi.

Sunumu gerçekleştiren Op. Dr. Bercis İmge Uçar şunları kaydetti.

“Meme kanseri, memedeki süt kanalları, süt bezleri veya bağ dokusu hücrelerinin anormal, kontrolsüz ve sürekli bir şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkmaktadır ve melanom olmayan deri kanseri dışına kadınlarda en sık rastlanan kanser türüdür. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 2.1 milyon kadın meme kanseri tanısı almakta ve bu olguların %15’i maalesef bu hastalık nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre kanser tanısı alan her dört kadından biri meme kanseri olup en sık 40-45 yaş arasında teşhis edilmektedir.

Genetik yatkınlık (BRCA-1 ve BRCA-2 gen mutasyonu varlığı gibi), obezite, erken adet görme, geç menopoza girme, çocuk sahibi olmama veya ilk çocuğunu otuz yaşından sonra doğurma, menopoz sonrası hormon replasman tedavisi alma, obezite, yeterli  ve düzenli fiziksel aktivite yapmama ve ailede meme kanseri öyküsü bulunması gibi pek çok risk faktörü meme kanseri görülme ihtimalini arttırmaktadır. Erken evrelerde teşhis edilen hastalığın tedavi şansı ve yaşam süresinin uzaması mümkün olmaktadır. Bu nedenle kadınların 20 yaşından itibaren her ay kendi kendini meme muayenesi ile değerlendirmesi, 40 yaşından itibaren düzenli olarak yıllık genel cerrahi uzmanına meme muayenesi için başvurması ve iki yılda bir mamografi ile taranması gerekmektedir.

Kendi kendini meme muayenesi sırasında meme ve koltuk altında yeni fark edilen asimetri, şişlik, yara veya kitle varlığı, şekil-renk değişikliğinin olması; meme ucunun içe dönmesi, meme ucundan kanlı veya renksiz akıntı gelmesi ve meme derisinde portakal kabuğu görünümü olması durumunda hastaların mutlaka bir genel cerrahi uzmanına başvurmaları gerekmektedir; çünkü erken teşhis hayat kurtarır.” dedi.