Onkoloji Hastalarına Yoga İle Destek Sağlanıyor
21 Aralık 2023

Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Aliustaoğlu öncülüğünde, Kütahya Gençlik  İl Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Rekreatif Spor Antrenörü Alya Cankurtaran tarafından, Onkoloji Tedavisi gören hastalara ilk kez uygulanan Mindfulness Nefes Egzersizi gerçekleştirildi.

Antrenör Alya Cankutaran Mindfullnes nefes egzersizi hakkında şu bilgilere yer verdi.

“Bilinçli Farkındalık, modern hayatın getirdiği koşuşturma, stres ve karmaşıklığın içinde kaybolmadan, geçmişi ve geleceği düşünmeden, zihnen ve bedenen şimdiki zamanın içerisine dahil olmayı sağlayan mindfulness faydaları sayesinde kişilere daha bilinçli kararlar verme ve anda olup bitenleri daha net görebilme imkanı sağlıyor. Gittikçe zayıflayan zihin vücut bağlantısını yeniden kurmak ve vücudumuzun bizimle kurduğu sessiz iletişimi güçlendirmek amacı ile yapılan nefes egzersizleri ile kişi geçmişinden getirdiği olumsuz duyguların içine hapsolmuyor ya da geleceğin kaygısını üzerinde taşımıyor. Yalnızca şu an yaşanan olayları yargısızca izleyerek bilinç sahibi oluyor. Duygu düşüncelerimizi tarafsızca yargılamadan nazik bir şekilde gözlemleye bilmemize yardımcı oluyor.” Dedi.

Hastaların en iyi şekilde tedavi alması için, hastanede müzik terapisinden sonra yoga terapisine öncülük eden  Prof. Dr. Mehmet Aliustaoğlu konu hakkında şu bilgilere yer verdi.

“Yapılan bütün tetkiklerden sonra doktorun "kanser" kelimesini söylediğini duymak dahi hasta üzerinde derin bir etkiye yol açabilir. Kanser teşhisi; fiziksel sağlığı, zihinsel sağlığı ve hastanın sevdikleriyle ilişkileri etkileyebilecek uzun bir yolculuğu başlatır.

Kemoterapi ve bazen de radyoterapi gibi uzun ve sabır gerektiren tedavi süreçleri ile atlatılmaya çalışılır. İşte bu noktada tüm güçler bedenin iyiliği için çalışırken, zihin ve duyguların verdiği savaş, göz ardı edilebilir.

Bunların farkında olarak, vücudun iletişim sistemi olan Nefes ve egzersizlerinin hastalığın farklı evrelerinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Yoga, genel olarak kanser hastalarında kanser ve kansere bağlı şikayetlerin azaltılmasında yarar sağlayan, yaşam kalitesini artıran güvenli bir uygulamadır. Ancak her yoga tekniği her hasta için uygun değildir. Bazı zorlayıcı teknikler, bazı hastalar için ciddi sakıncalar yaratabilir. Mutlaka hekim bilgisi olması gerekmektedir.

Buradan desteklerini esirgemeyen Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin’e, Kütahya İl Sağlık Müdürü Dr. Ertuğrul Ünkoç’a, Kütahya Gençlik ve Spor  İl Müdürlüğüne, Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Serkan Telli ve bizleri kırmayıp hastane ortamında bu olayı gerçekleştiren Antrenör Alya Cankurtaran’a, ayrıca ekibime  teşekkür ediyorum.” Dedi.

• Yoga